Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Δριμύτατη κριτική άσκησε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τ. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, προς τη  Κυβέρνηση, Κυβερνητικά στελέχη αλλά και τοπικούς παράγοντες της Ν.Δ., με αφορμή και τις δύο «καυτές υποθέσεις» που απασχολούν την κοινή γνώμη του Νομού Λέσβου, δηλαδή την οικοπεδοποίηση της  αυλής του κηρυγμένου αρχοντικού «Μουζάλα», αλλά και της υπόθεσης που ο ίδιος αποκάλυψε με ερώτηση του στη Βουλή σχετικά με την ύπαρξη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου», από συνεργάτες του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα (9 Ιανουαρίου 2008) στη Μυτιλήνη, ο κ. Σηφουνάκης υπογράμμισε ότι «το κρυφτούλι που παίζουν τα στελέχη και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και τα  τοπικά στελέχη της Ν.Δ., δεν ωφελούν σε τίποτα πλέον. Όσο και να κρύβονται και να προσπαθούν να συγκαλύψουν σκανδαλώδεις υποθέσεις, δεν μπορούν να ξεγελάσουν τους πολίτες. Δυστυχώς για τον τόπο μας η ηθική πτώση των ημερών δεν έχει προηγούμενο.».

Ο κ. Σηφουνάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση του αρχοντικού «Μουζάλα», την χαρακτήρισε «βορβορώδη» και τρανή απόδειξη διαπλοκής τοπικών και κεντρικών στελεχών της Ν.Δ, που στο όνομα της εξυπηρέτησης «πελατειακών συμφερόντων» δεν δίστασαν κατά παράβαση των υφιστάμενων κανόνων, να προχωρήσουν στην οικοπεδοποίηση της αυλής ενός κηρυγμένου αρχοντικού και ανέγερσης σε αυτή συγκροτημάτων κατοικιών.
«Δεν περίμενα να ξεσπάσει η υπόθεση Ζαχόπουλου, ένα μεγάλο μπλε σκάνδαλο, για να αποκαλυφθούν οι μεθοδεύσεις που υπήρξαν για το αρχοντικό Μουζάλα. Ο ίδιος συνέλλεξα στοιχεία, πρότεινα να μην προχωρήσει η καταστροφή  και κατήγγειλα από τον Σεπτέμβριο του 2004 τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις  και την παράνομη αδειοδότηση. Κάλεσα μάλιστα τότε με δημόσια δήλωση μου τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτισμού αποδεχόμενος την εισήγηση της 8ης Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων, να αποτρέψει την βάρβαρη αυτή οικιστική παρέμβαση. Τον κάλεσα επίσης να λάβει υπόψη του την προγενέστερη θέση (για το ίδιο θέμα) της προηγούμενης Πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ (επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) που απέρριψε την ανέγερση της οικοδομής αυτής, που καταστρέφει ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας της πόλης της Μυτιλήνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σηφουνάκης.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ακόμα πως είναι πλέον φανερό ότι τις όποιες «εξυπηρετήσεις» και «χαριστικές πράξεις» δεν τις ενεργεί από μόνος του ο επικεφαλής του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), που προήδρευε ο κ. Ζαχόπουλος, αλλά τις προκαλεί ο στημένος μηχανισμός της Ν.Δ. για να προωθηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα των «ημετέρων».  Όπως σημείωσε ο κ. Σηφουνάκης «κατά συνέπεια υπεύθυνος δεν είναι μόνο ο κ. Ζαχόπουλος, αλλά και οι προιστάμενοί του Υπουργοί και τα ανώτατα στελέχη της Ν.Δ. στο Νομό Λέσβου που μηχανεύτηκαν τις παρεμβάσεις στο ΚΑΣ και όσοι δημόσιοι λειτουργοί, δεν προστάτεψαν ως όφειλαν την ιστορία, την κληρονομιά και την αισθητική της πόλης της Μυτιλήνης. Ο κ. Ζαχόπουλος, ο κ. Τατούλης πέραν των άλλων μια δουλειά ήξεραν να κάνουν καλά. Να νοθεύουν, να καταστρέφουν και να παραποιούν την ιστορία. Τρανό παράδειγμα η μαρμάρινη πλάκα που τοποθέτησαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης 10 χρόνια μετά τα εγκαίνια που έγιναν το 1995. Η Νεοδεξιά καπηλεύεται ότι δεν της ανήκει». (παράθεση φωτογραφιών).


Αναφερόμενος στην υπόθεση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Φίλοι του Φεστιβάλ Αιγαίου», ο κ. Σηφουνάκης τόνισε πως: «αυτή δημιουργήθηκε από συνεργάτες του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, με εντολή του, με στόχο την εξωθεσμική χρήση χρηματικών ποσών που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου». Όπως σημείωσε ο κ. Σηφουνάκης: «όλοι αυτοί οι παράγοντες της συντηρητικής παράταξης, που είχαν ως σημαία την διαφάνεια, αποδεικνύονται ότι λειτουργούν με αδιαφάνεια και αλαζονεία και δεν σέβονται τα χρήματα του Έλληνα πολίτη». Πρόσθεσε πως η εταιρεία αυτή δημιουργήθηκε δύο περίπου μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 και πως ήταν τέτοια η βιασύνη των εμπνευστών της, για να εισπράξουν δημόσιο χρήμα, που όρισαν ως έδρα της τις αποθήκες και τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Επάνω Σκάλας. Πέραν όμως της αδιαφάνειας και της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, η πρόταση περί Φεστιβάλ Αιγαίου που θα ποδηγετείται από τον Υπουργό υποδηλώνει πολιτική οπισθοδρόμηση διότι ενώ μέχρι σήμερα το Υπουργείο Αιγαίου συνεργαζόταν με τους Δήμους χρηματοδοτώντας αυτούς και με ευθύνη τους διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως π.χ. για την ΡΕΓΚΑΤΑ, η σημερινή ηγεσία του Ε.Ν.Α.Ν.Π. αντιγράφει τις χουντικές πρακτικές όπου τα Υπουργεία προγραμμάτιζαν την πολιτιστική ατζέντα για λογαριασμό των Δήμων και των πολιτών. Επιθυμούν να παρακάμψουν τις Υπηρεσίες του Υπουργείου για να   διαφεντεύουν  ανεξέλεγκτα  τις πιστώσεις.


Ιδιαίτερα επικριτικός προς τις επιλογές της Κυβέρνησης, ήταν ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική της, αλλά και τους χειρισμούς της σε ευρύτερα πολιτικά θέματα.
«Ο νέος προϋπολογισμός που ψηφίστηκε, επιχειρεί μια μεγάλη αφαίμαξη του ήδη συρρικνωμένου οικογενειακού εισοδήματος, αφού το 2008 είναι η χρονιά της χειρότερης φοροεπιδρομής στα εισοδήματα του Ελληνικού λαού. Οι νέοι φόροι, με βάση τον προϋπολογισμό, ανέρχονται στα 6,24 δισεκατομμύρια Ευρώ και με βάση τους πρώτους υπολογισμούς η κάθε Ελληνική οικογένεια θα επιβαρυνθεί κατά μέσο όρο με 1300- 1500 Ευρώ ετησίως από την νέα φοροεπιδρομή», είπε.

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Σηφουνάκης, υπογράμμισε πως εκτός από τους φόρους που έρχονται με τον προϋπολογισμό του 2008, επέρχεται και «κεφαλικός φόρος» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω των ρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών. « Οι μικροί και μεσαίοι ιδιοκτήτες, η πλειοψηφία δηλαδή,   θα πληρώνουν πλέον σημαντικούς φόρους για τα ακίνητα που κατέχουν, ενώ θα διαφεύγουν οι πραγματικοί κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Θα πληρώνουν ακόμα και για την στάνη ή τον στάβλο που διαθέτουν, ενώ οι ιδιοκτήτες μεγάλων και πολλών ακινήτων δεν θα δίνουν ούτε ευρώ», τόνισε ο κ. Σηφουνάκης.

Τα λαϊκά στρώματα, αλλά και η μεσαία τάξη, πλήττονται ευθέως από την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, υπογράμμισε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και είπε πως «τις ίδιες ώρες καλπάζει ανεξέλεγκτα η ακρίβεια». Όπως σημείωσε καθημερινά σχεδόν ανατιμώνται βασικά καταναλωτικά προϊόντα, οι κερδοσκόποι κάνουν πάρτι και οι Κυβερνώντες, απλά παρακολουθούν απαθείς την αφαίμαξη του οικογενειακού εισοδήματος. «Με βάση τους υπολογισμούς ειδικών, κάθε Ελληνική οικογένεια θα επιβαρυνθεί από 550-900 ευρώ επιπλέον το 2008 σε σχέση με το 2007 για να αγοράσει ακριβώς τα ίδια βασικά καταναλωτικά προϊόντα που έχει ανάγκη», επεσήμανε ο κ. Σηφουνάκης.

«Η χώρα χρειάζεται μια νέα πολιτική ανάπτυξης για την στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος. Χρειάζεται ένα σύγχρονο και δικαιότερο φορολογικό σύστημα που θα βοηθάει στην αναδιανομή του εισοδήματος, υπέρ των αδυνάτων.  Χρειάζονται ισχυρά κίνητρα και πρωτοβουλίες  για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία της μεσαίας τάξης» και η εξουθένωση των αγροτών.
Οι επιδοτήσεις δεν αποτελούν τις μέρες της δεξιάς κυβέρνησης δικαίωμα του κάθε δικαιούμενου, αλλά καθιστούν επαίτη τον δικαιούμενο.
«Είναι ώρα για μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, για να σπάσουν οι πελατειακές σχέσεις και το μαύρο πολιτικό χρήμα, για να υπάρξουν γνησιότερες μορφές εκπροσώπησης των πολιτών και της περιφέρειας. Το ΠΑΣΟΚ τόλμησε να παρουσιάσει ένα νέο εκλογικό νόμο, που είναι η απαρχή για την μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος και βασίζεται στην εμπειρία των σύγχρονων δεδομένων που υπάρχουν στην Ευρώπη. Η Ν.Δ. επιμένει σε ξεπερασμένες λογικές. Με τις ρυθμίσεις επί του εκλογικού νόμου που προωθεί όχι μόνο διαιωνίζει το πελατειακό κράτος, αλλά νοθεύει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν να θέλεις να κυβερνήσεις με το 38 ή το 39 % με βάση την αύξηση του μπόνους από 40 σε 50 έδρες. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν τέτοιες προβλέψεις. Εάν δεν μπορείς να υπερβείς αυτά τα ποσοστά τότε καλό είναι να δεις και τις συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο, όπως γίνεται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Αντί αυτού η Ν.Δ., νοθεύει την αντιπροσωπευτικότητα και το κυριότερο με τις διατάξεις που προωθεί παραβιάζει το Σύνταγμα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την πριμοδότηση των Συνασπισμών Κομμάτων», είπε ο κ. Σηφουνάκης. Τόνισε πως « όλα αυτά δείχνουν ότι η Συντηρητική Παράταξη δεν αλλάζει μυαλά. Η πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, διασφαλίζει την γνήσια εκπροσώπηση, το σπάσιμο των πελατειακών σχέσεων και διασφαλίζει επίσης την είσοδο και την σωστή αντιπροσώπευση στη Βουλή και των λεγόμενων μικρών κομμάτων».